Українська мова
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
опитування
Куди Ви будете вступати?
Всього відповідей: 196
Розділи новин
Ірина Фаріон [3]
Мовознавець з великої букви.
Микола Зубков [2]
Титан українсько-російської лінгвістики
Четвер, 25.04.2024, 00:36
Головна » 2009 » Травень » 6 » Сумська „Свобода” популяризуватиме українську мову та боротиметься із суржиком
Сумська „Свобода” популяризуватиме українську мову та боротиметься із суржиком
18:46
«06» травня 2009 року

6 травня 2009 року у Сумському прес-клубі Всеукраїнське об’єднання «Свобода» презентувало акцію «Українська мова – краса та сила».
У квітні 2009 року Сумська обласна організація ВО „Свобода” розпочала акцію під назвою „Українська мова – краса та сила”. Її метою є популяризація рідної мови серед молоді області, боротьба із суржиком та відродження духовно-культурних цінностей нашого народу. За час проведення акції голова обласної організації ВО „Свобода” Ігор Мірошниченко та активісти партійного осередку відвідали понад 10 загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів у Сумах, Лебедині, Конотопі, Ромнах та Охтирці. Стимулом до використання рідної мови у навчанні, роботі та повсякденному спілкуванні для молоді Сумщини мають стати роботи студентів архітектурно-дизайнерського факультету Львівської Політехніки. Під керівництвом директорки кафедри філології цього ВУЗу, кандидата філологічних наук Ірини Фаріон вони упродовж 10 років створюють політичні плакати на мовну тематику.
„Прагнення відродити любов до рідної мови та стимулювати українців, позбувшись суржику, заговорити мовою Шевченка, Лесі Українки, Франка та багатьох інших славетних українських митців надихає на творчість не лише студентів із західних областей країни. Ініціативу та натхнення у створенні плакатів-шедеврів на підтримку рідного слова демонструють і «політехніки» зі східних та Центральних областей. Мовне питання у львівській Політехніці вже давно об’єднало всіх українців”, - стверджує ревний боронитель чистоти української мови у Львівській міській раді, член політради ВО „Свобода” Ірина Фаріон.
За час проведення подібних конкурсів Україна побачила більше 400 оригінальних робіт, серед яких найширшого розголосу та популярності набули „Бабище Суржище...”, „Не їж чужої мови”, „Тобі гаплик”, тощо. Сумська „Свобода” розповсюджує ці плакати по окремих навчальних закладах, з учнями яких проводяться зустрічі, та через міські та районні відділи освіти. «Свобода» закликає освітян області долучитися до спільної справи виховання патріотичної молоді та формування міцного національного стрижня у майбутньому зрілому поколінні нашої країни.
«Молоді нашого краю, яка має тверду українську ментальність але, головно, не може висловити своїх світлих думок незасміченими суржиком словами на етапі формування особистості буває дуже складно визначитися з мовою, яка дозволить їм утвердитися у дорослому житті. Як людині, що народилася на Сумщині, мені були близькими подібні психологічні проблеми 16 років тому. Але маючи сильну волю та міцний зв’язок з корінням своїх предків, я подолав виклики зрусифікованого Києва і не злякався виокремитися з маси. Українська мова допомогла мені з високо піднятою головою досягти успіху в кар’єрі телевізійного журналіста, суспільно-громадській праці та інших починаннях. Власним прикладом я під час зустрічей у школах нашої області намагаюся надихнути нашу молодь позбутися суржику й говорити у СВОїй БОгом Даній країні своєю рідною мовою», - зазначив голова Сумської обласної організації, член політради ВО „Свобода” Ігор Мірошниченко.
Під час зустрічей зі студентами та учнями у навчальних закладах області члени ВО „Свобода” не обмежуються розповсюдженням мовних плакатів. Як політична сила, що прагне будувати державу на принципах історичної справедливості, ВО „Свобода” планує допомогти шкільним бібліотекам тематичною літературою. Зокрема нині формується підбірка книг, присвячених 350-річниці Конотопської битви, Батуринській трагедії, діяльності гетьмана Івана Мазепи, участі українців у Визвольному русі та боротьбі за незалежність України під час Першої та Другої світових воєн у складі УВО, ОУН, УПА, Першій Українській дивізії „Галичина” тощо.

Прес-служба
Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
8-067-441-46-01

Переглядів: 1454 | Додав: olab | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
17.05.2009
1. українець [Матеріал]
Підтримуємо, вболіваємо, молимося Богові за всі Ваші старання про підтримку. Хай ангели-охоронці бережуть вас.


Copyright MyCorp © 2024