Українська мова
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Пошук
Друзі сайту
Статистика
опитування
Куди Ви будете вступати?
Всього відповідей: 196
Розділи новин
Ірина Фаріон [3]
Мовознавець з великої букви.
Микола Зубков [2]
Титан українсько-російської лінгвістики
Субота, 20.04.2024, 16:10
Головна » 2010 » Лютий » 20 » «Свобода» оголошує збір підписів на захист державної мови
«Свобода» оголошує збір підписів на захист державної мови
16:13
Всеукраїнське об’єднання «Свобода» оголошує про збір підписів під листом до Віктора Януковича на захист української мови. Про це заявила депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода», лауреат премій ім. О. Гірника та Б. Грінченка, доцент кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон на брифінгу з нагоди Міжнародного дня рідної мови. 

- У березні у Верховній Раді планують розглянути законопроект, який передбачає надання обласним радам права вирішувати, якою мовою провадити викладання в школах, вести документацію, - зазначила Ірина Фаріон. - Ми не дамо їм порушити Конституцію України, а саме статтю 10. 21 лютого «Свобода» виставить намети із гаслом «Утверджуймо державну мову!», у яких кожен, хто забажає, зможе поставити підпис на захист державної мови. Сподіваюся, що кульмінація цих заходів буде 9 березня – саме у Шевченківські дні ми проведемо акцію, де засвідчимо нашу силу. Якщо вони наважаться поставити це питання на розгляд Верховної Ради, ми зберемо таку кількість людей, яку збирали на марші УПА в Києві.

Ірина Фаріон також повідомила журналістам про позитивну реакцію на її запит до Міністерства освіти і науки щодо скорочення годин української мови у вищих навчальних закладах.

- Години української мови повернуто, навіть збільшено удвічі і запроваджено екзамен з української мови, - зазначила вона. - Міністр дотримав свого слова, і з 2010 року тестування має проводитися українською мовою. Другий мій запит – до Міністерства юстиції, де йшлося про те, що українські прізвища спотворюють латинкою, себто прізвище Габа напишуть у закордонному паспорті Gaba, Микитишин напишуть Mikitishyn. Нещодавно вийшла постанова Кабінету міністрів України, якою ухвалено нову таблицю транслітерації.

Депутат також нагадала, що торік подала судовий позов на телефонну компанію "Фарлеп”, автовідповідач якої інформував абонентів російською мовою. Тяганина триває й досі. Щоправда, після торішньої прес-конференції компанія переклала текст автовідповідача українською. Також у Львові запрацювали курси української мови при Головному управлінні освіти. Курси працювали рік, набрали групу 56 осіб. Цьогоріч заплановано відкрити курси української мови для негромадян України на платній основі.
Переглядів: 1403 | Додав: ukrmova | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Copyright MyCorp © 2024